Такава практика вече е установена в Нидерландия, Франция, Естония, Финландия

...
 Такава практика вече е установена в Нидерландия, Франция, Естония, Финландия
Коментари Харесай

Министерството на иновациите и растежа ще издава стартъп-визи за високотехнологични и иновативни проекти

 Такава процедура към този момент е открита в Нидерландия, Франция, Естония, Финландия и други страни

Законът за чужденците в Република България планува Министерството на нововъведенията и растежа да дава отговор за издаването, удължаването и отнемането на уверение за високотехнологичен и/или новаторски план, наименуван Стартъп-виза. За задачата Министерството създаде специфична разпоредба.

Приемането й е измежду изискванията и промените, които страната ни би трябвало да извърши по Плана за възобновяване и резистентност.

Документът, наименуван Наредба за изискванията и реда за издаване, удължение и лишаване на уверение за високотехнологичен и/или новаторски план, наименуван Стартъп-виза, бе признат на днешното съвещание на Министерския съвет.

Наредбата планува Стартъп-визата да е уверение, което разрешава на непознати жители да започват новаторски бизнеси, употребяващи високи технологии и разрастващи научно-изследователска и развойна активност. Важно е да се подчертае, че удостоверението не е вид виза за престояване в България, а единствено един от документите, които се изискват за издаване на позволение за престояване в страната на чужденци, които желаят да развиват новаторски или високотехнологичен бизнес в България.

Решението на Министъра на нововъведенията и растежа за издаване на удостоверението ще се основава на оценка от Експертен съвет. Членове могат да са специалисти от министерства, академичната общественост, организациите на бизнеса и неправителствени организации, имащи директно отношение към стартъп-компаниите и фондовете за дялово и рисково вложение, като не се планува те да получават заплащане за присъединяване си в Съвета.

Стартъп-визата ще е годна в началото за период от една година, а след осъществяването на нужните условия (заявителят да има не по-малко от 50 на 100 от капитала на българско комерсиално сдружение, чийто предмет на активност е декларираният при издаване на удостоверението) и бизнес-плана на заявителя, може да се удължи с още две години.

Такава процедура към този момент е открита в страни като Франция, Нидерландия, Естония, Финландия, Ирландия, Дания и други

Времето за издаване на Стартъп-визата е 30 дни с алтернатива, при потребност от набиране на други документи, да се удължи до два месеца и половина. Ще може да се кандидатства на български или на британски езици, по електронен път, без събиране на такси.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР